Ik verkondig u het paradijs

 


 

Het paradijs

Op 7 oktober 2011 vond in de Bergkerk van Amersfoort de performance Ik verkondig u het paradijs plaats. De performance werd uitgevoerd aan het einde van een lezing over rituelen (de Eredienstvaardiglezing 2011 door dr. Tjeu van den Berk).

Ik weet dat deze man – in zijn lichaam of zonder zijn lichaam, dat weet ik niet, dat weet God alleen – werd weggevoerd tot in het paradijs en dat hij daar woorden hoorde die door geen mens mogen worden uitgesproken’.
(2 Korintiërs 12,4)


In ik verkondig u het paradijs laat de performer zichzelf opsluiten in een houten omhulsel dat het midden houdt tussen een cocon, een sarcofaag en een schandpaal.
Tijdens de performance is een video te zien met beelden van een boom die geheel is ingesponnen door rupsen. Dit door rupsen zelfgemaakte paradijs is veilige haven en gevangenis tegelijkertijd.

Wanneer de performer na 45 minuten verlost wordt uit zijn benarde positie, maakt hij het publiek deelgenoot van zijn bevrijding. Hij biedt hen het water aan uit de kruik die hij al die tijd in zijn handen heeft gehouden. Na dit ritueel wordt het publiek uitgenodigd om de eigen voorstelling van het paradijs op hethouten kruis te schrijven. Dit kruis, deze cocon, werd zo de drager van een collectieve verbeelding van het paradijs.

Het publiek schreef:
Schepping - Bron - Vrede - Gevangen kracht - Vrijheid - Verdriet dat vloeibaar wordt - Israël voor iedereen - Zo stil van binnen.

Ik verkondig u het paradijs is een vervolg op mijn serie performances die ik heb geïntegreerd in kerkdiensten. Zie ook de pagina liturgie.