I have been true to myself

 


 

Een performance in de vorm van een processie

I have been true to myself vond plaats op 16 mei 2004 en was de openingsperformance van de expositie Niet voor de Eeuwigheid. In deze performance werkte ik samen met zeven helpers (onder wie twee muzikanten) en met componist Martijn Pieck. Hieronder het videoverslag van Jotja Bessems, in opdracht van Kade Ateliers.

Beschrijving:
Het publiek verzamelt zich op het plein voor de Antoniuskerk in Utrecht. Vier fakkeldragers stellen zich voor de deuren van de kerk op. Ondertussen schalt de geluidscompositie van Martijn Pieck over het plein. Het geluid houdt het midden tussen een klagelijke uitroep en een oproep voor gebed van een moskee.

Dan gaan de kerkdeuren open en loopt de performer de kerk uit. Hij heeft een zwarte houten kist (groentekratje) om zijn hoofd, en twee kisten aan zijn voeten. Hij krijgt een vaandel aangereikt met de tekst ‘I have been true to myself’. De performer roept deze tekst luid. Daarna begint zijn ‘kruisweg’ naar de Leidsekade. Het publiek krijgt zonnebloemen uitgereikt met een tekstkaartje: ‘Is de stem van uw hart uw belangrijkste richtsnoer? Sluit u dan aan en loop met ons mee. Volg deze geloofsuiting verlost van religie’.

De performance eindigt voor het pand van kunstenaarsinitiatief Kade Ateliers. De performer plant zijn vaandel en legt een zonnebloem neer. Het publiek volgt hierna zijn voorbeeld.